Maga a hőszigetelés azt jelenti, hogy két eltérő hőmérsékletű terület között a szakemberek megfelelő segédanyagokkal hőközlés gátlást tudnak létrehozni. Erre tipikus példa, amikor az utcai, kinti levegő hőmérsékletét vetjük össze egy lakásban lévő, benti levegő hőmérsékletével.
Részletesebben a fogalmon túl szakembereink számos egyéb pontra figyelnek még, hogy megrendelőink tökéletes hőszigetelést kapjanak.

A különböző funkciójú épületeknél a falakon keresztüli hőáramlás megakadályozása érdekében kiemelt fontosságú a megfelelő hőszigetelés. Leghasznosabb tulajdonsága, hogy ezzel a folyamattal akadályozható meg a belső terek nyári felmelegedése és téli lehűlése.

 A térelhatárolók különböző légállapotú külső és belső tereket határolnak el egymástól, ezért jelentősek hőszigetelő tulajdonságaik. A nagy testsűrűségű, tömör teherhordó szerkezetek jól vezetik a hőt. A korszerű épületeknél ezért általában külön hőszigetelésre is szükség van.  A külön hőszigetelésre azért van szükség, hogy a külső és belső tér hőmérsékletkülönbségének a legkevesebb energiával – fűtési költséggel, légkondicionáló működési költségével – fent is tudja tartani magát az adott helységet.

Abban az esetben, ha már hőszigetelésről beszélünk érdemes külön választani az épület homlokzati hőszigetelését a csapadékvíz elleni szigetelés alatt, vagy a felett lévő hőszigeteléstől. Bár funkcióját tekintve azonos célokat szolgálnak, de műszaki tartalmukban egészen más követelményeknek kell megfelelniük. Így ezek megtervezése, kivitelezése egy rendszert alkotnak, de a megfelelő szigetelési rendszer kiválasztása szigetelési szakemberek feladata.

Hőszigetelés során nem csak a rövidtávon felmerülő kiadási költségekre kell összpontosítani vagy a plusz munkafolyamatokra figyelni, hanem hosszútávon felmérni, hogy az adott újítás milyen megtakarítási lehetőségeket fog tartalmazni a jövőben! Ennek a mérlegelése nagyon fontos, hiszen e nélkül megrendelőink nem fognak tudni kellőképpen jó döntés hozni egy hőszigetelés kérés során!