Lábazat szigetelés

Az ingatlantulajdonosok jelentős része teljesen megnyugszik már akkor, ha a külső házfal szigetelése megtörtént. Azonban ettől még nem teljesen zárult le a folyamat. Hiszen a lábazat szigetelés is egy nagyon fontos lépés a tervezések során. Új ingatlanépületek, illetve felújítás esetén a tulajdonosok könnyen megfeledkeznek arról, hogy ha szükség van a homlokzati fal szigetelésére, akkor a lábazat szigetelést sem szabad kihagynunk. Akkor is szükséges a lábazat szigetelése, ha új építésű, jól hőszigetelő, modern falazóblokkokról beszélünk.

A lábazat szigetelés során jelentősen javul az épületlábazat hőszigetelő képessége, mellyel számos további előnyöket nyerhetünk:

  • A homlokzati szigetelés után lábazat szigetelés nélkül a fal és a lábazat csatlakozásánál a hőhíd is erőteljesebben fog jelentkezni. A lábazat szigeteléskor hőhíd mennyiségét csökkenthetjük, illetve megszüntethetjük.
  • A csupasz betonfelület nagyon erős hőhidat jelent, s minél jobban hőszigetelt a fal, annál rosszabb lesz a lábazati részen a helyzet.
  • Számíthatunk a nedvesség lecsapódására, penészesedésre is, ami akár a padlóburkolatban is visszafordíthatatlan folyamatokat indít el, továbbá a fellépő egészség károsodásokról nem is beszélve.
  • Továbbá lábazat szigetelésre akkor van leginkább szükség, ha az épület alatti pincerészeket hasznosított formában szeretnénk kialakítani. A pincefalak külső hőszigetelését közvetlenül az épület vízszigetelésére helyezik, amely nem csak a káros hő veszteséget és penészgomba képződést akadályozza meg, hanem a vízszigetelést is megbízhatóan védi az esetlegesen fellépő károsodások ellen. Ez a technológia eljárás jelentős gazdasági, anyagi és egészségügyi előnnyel is jár. Védi az épületet a fröccsenő víz által terhelésnek kitett lábazati részeken is, és ezáltal megteremti a káros hő hidak nélküli átmenetet a pince és homlokzati szigetelés között.