Mélygarázs vízszigetelés

A mélygarázs vízszigetelés a következő esetekre nyújt segítséget: alépítmények elleni talajnedvesség, rétegvíz felmerülése, talajvíz elleni szigetelés.

Mi fordulhat elő akkor, ha magáról a talajnedvességről, rétegvízről beszélünk?

A talaj természetes folyamatot követve a beszivárgó csapadékból víztartó képességének megfelelő egy bizonyos mennyiségű vizet elraktároz. Az elraktározott víz fátyolosan rátapad a talajszemcsékhez, és erő hatására sem szivárog mélyebbre. Ez az jelenti, hogy a talajban elraktározódó csapadékvíz maga lesz a talajnedvesség. Veszélye pláne az, hogy a talajszemcsék közti hézagokat nem egészben, hanem csak részben tölti ki. Mélygarázs vízszigeteléskor az előbb leírt pontokkal ugyanúgy számolni kell!

Rétegvízről akkor beszélhetünk, ha mélygarázs vízszigeteléskor több csapadékvíz szivárog a talajba, mint amennyit el tud raktározni. Ekkor a felesleg a mélybe fog szivárogni, és a felszínhez legközelebb elhelyezkedő vízzáró réteg felett fog felhalmozódni. A legfelső vízzáró réteg felett felgyülemlő víz a talajvíz. A mélygarázs vízszigeteléskor a legnagyobb kár ebben az esetben, hogy itt teljesen kitölti a talaj hézagait a víz.

Talajvíz elleni szigetelésre van szükség mélygarázs vízszigeteléskor, mert a talajvíz az természetes vízkészlet azon része, mely a felső vízzáró réteg felett helyezkedik el és kitölti a talajszemcsék közötti üres teret. Ha nagyobb mennyiségben fordul elő egy bizonyos helyen, olyan természeti vagy gazdasági károkat tud okozni, melyek esetenként helyrehozhatatlan nagy kárértékkel bírhatnak.

Kivitelezés során mind az anyag, mind a technológia kiválasztásánál figyelembe kell venni a talajvíznyomás várható legnagyobb mértékét, a talajvíz kémia összetevőit, mivel agresszív talajvíz esetén az alkalmazott anyagokban is kárt okozhat. Ezekben az esetekben a szigetelést mindig meg kell tervezni az épületfizikai összetevőinek és a részletes talajmechanikai vizsgálat eredményeinek figyelembe vételével.