Talajvíznyomás elleni szigetelés

A talajvíznyomás elleni szigetelésre nagy szükség van. Épületek, építmények talajban lévő részeit alulról és oldalról körülfogó talajvíz ellen védekezünk, ha talajvíz elleni szigetelést alkalmazzuk. Talajvíznyomás elleni szigetelés ott készül, ahol a nedvességhatások közül a következők lépnek fel: talajvíz, agresszív talajvíz, szivárgó rétegvíz.

A talajvíz az édesvízkészlet azon része, mely a felső vízzáró réteg felett helyezkedik el és kitölti a talajszemcsék közötti üres teret. Mennyisége több fajta tényezőtől is függhet, például: csapadék, hőmérséklet, talajszerkezet. Nagyon káros hatásokat okozhat a talajvíz. Pontosabban kifejtve, ha nagyobb mennyiségben fordul elő egy bizonyos helyen olyan természeti vagy gazdasági károkat tud okozni, melyek nagy értékkel bírhatnak.

Agresszív talajvíz mely, a fémre, fára, betonra káros vegyületeket (szén-dioxid, ásványi sav) tartalmaz. A beton­építményeket elképzelhető, hogy a piritbomlásból származó szulfátokat tartalmazó anyag támadja meg. Tehát ha súlyosabb és nagyobb mennyiségbe fordul elő a károsodás, akkor még a betonépítményekre is veszélyes lehet az ilyen talajvíz.

Szivárgó talajvizet akkor értünk, ha vízzáró talajréteg felett összegyűlt a víz és tovább áramlik a talajvíz vagy a leszivárgott csapadék. Szivárgó rétegvíz ellen csak szivárgó rendszerrel kiegészítve készíthető el a talajvíznyomás elleni szigetelés.

A fenti alapján azt hisszük, hogy nem kell magyarázkodni, hogy miért is kiemelten fontos a talajvíznymás elleni szigetelés gondos és szakszerű kivitelezése! A vízszigetelések készítése során komolyan figyelembe kell venni a talajmechanikai szakvéleményben foglaltakat, és az esetlegesen feltorlódó vizek elvezetését meg kell oldani. Cégünk ezeknél az alkalmazásoknál is megrendelőink rendelkezésére tud állni, bátran forduljon hozzánk, ha talajvíznymás elleni szigetelésre lenne szüksége!